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MARS GOLF LEAGUE 
RULES OF PLAY 

2021 
 

In order to provide a fair and level playing field for all the players 
in our tournaments, each player must strictly adhere to the 
standard rules of the USGA, along with any special rules for the 
specific golf course we are playing.  In addition, the following 
special rules of our league will apply to make scoring fair and 

consistent for all players and to assure a proper pace of play. 
Adhering to the Rules of Golf is required in order to maintain our 
GHIN certification and allow us to use the GHIN handicapping 
system. 
 
The Committee for MARS Golf shall be chaired by the League 
President and shall consist of the Vice President, Secretary 
Treasurer and the Handicap Chair. The Committee may enlist 
support from other parties as required. The event cochairs shall 

act on behalf of the Committee for their assigned events. 
 
The Handicap Committee for MARS Golf shall be chaired by the 
Handicap Chair and shall consist of the President, Vice President, 
and Secretary Treasurer. All past Handicap Chairs are asked to be 
members of the Handicap Committee. The Handicap Committee 
may enlist support from other parties as required. 
 
The Committee has established the following Rules: 
 

1. Players will tee-off from their designated tee, except where a 
particular tournament specifies you should do otherwise.  
Male players will tee off from the Gold tees. Female players 
will tee off from the Short Red tees. 

2. The MARS Golf Club has adopted Rule 21.2 Maximum Score. 
The maximum allowable score for any hole is double par + 1. 
This applies for all competition types. 

 

3. The following Local Rules as prescribed in The Official Guide to 
the Rules of Golf, Committee Procedures, Section 8, effective 
January 2019, are in effect: 

http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules/rules-2019/rules-of-golf/rules-and-interpretations.html#!ruletype=pe&section=rule&rulenum=1
http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules/rules-2019/rules-of-golf/rules-and-interpretations.html#!ruletype=fr&section=rule&rulenum=21&subrulenum=2
http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules/rules-2019/rules-of-golf/rules-and-interpretations.html#!ruletype=cp&section=rule&rulenum=8
http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules/rules-2019/rules-of-golf/rules-and-interpretations.html#!ruletype=cp&section=rule&rulenum=8
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Immovable Obstructions (Sprinklers) Close to Putting Green, 

Local Rule as prescribed in Section 8 of the Committee 
Procedures is in effect. Model Local Rule F-5 
 

Summary: Line of play relief allowed from immovable 
obstructions when ball lies in the fringe. 

 
Aeration Holes 
Local Rule as prescribed in Section 8 of the Committee 
Procedures is in effect. Model Local Rule E-4 
 

Summary: Relief allowed when ball is in aeration hole. Drop 
when through the green, place when on the green. 

 
Dropping Zones 
Local Rule as prescribed in Section 8 of the Committee 
Procedures is in effect. Model Local Rule E-1 
 

Summary: The committee has established dropping zones. 
These dropping zones may or not be marked by the course. 
If they are marked by the course, please use those marked 
dropping zones. For dropping zones that are not marked 
please use the following: 
 

Hole 3 – drop in the fairway directly in front of the lake 
Hole 4 – drop in the rough directly in front of the red 

tee box 
Hole 5 – drop across the cart path to the east of the 
Hole 6 stone marker. 
Hole 8 – drop in the fairway near the cart path over the 
bridge to the east of the sprinkler box. 
Hole 15 – For relief when ball lies near the fence 
between the painted lines on the cart path drop in the 
fairway near the southmost line on the cart path 

Hole 16-A – For relief from the marked GUR area near 
the fence drop in the rough behind the manhole. 
Hole 16-B – For relief when the ball lies near the fence 
to the north of the green drop near the tree just south 
of the cart path 

http://www.marsretirees.org/Golf/Local_Rules_MARS.html#Sprinklers
http://www.marsretirees.org/Golf/Local_Rules_MARS.html#Aeration
http://www.marsretirees.org/Golf/Local_Rules_MARS.html#Drop


3 

 
No other dropping zones may be used, even if they are 
marked. If you see one, inform one of the officers and 

it will be considered. 
 
Note 1: All drops are under penalty of one stroke 
except the GUR drop on #16. 
Note 2: When dropped, ball must remain in dropping 
zone, if marked. 

 
 
Penalty Areas – Playing ball provisionally under rule 17-1 
Local Rule as prescribed in Section 8 of the Committee 
Procedures is in effect. Model Local Rule B-3 
 

Summary: Player may hit provisional ball on Hole #18 at 
Broken Tee, if original ball enters penalty area on left. If 
original ball is found in the penalty area you may play it as it 
lies. Otherwise, play the provisional. Options normally 
available in penalty area are no longer available. If the 

original ball is found outside the penalty area you must play 
the original ball and pick up the provisional. 

 
Cleaning Ball 
Local Rule as prescribed in Section 8 of the Committee 
Procedures is in effect. Model Local Rule E-2 
 

Summary: On day of competition the Committee may 

authorize lift, clean and place if conditions warrant. 
 

Alternative to Stroke and Distance for Lost Ball or Ball Out of 
Bounds 
Local Rule as prescribed in Section 8 of the Committee 
Procedures is in effect. Model Local Rule E-5 

Summary: The MARS Golf Club has implemented this Local 
Rule in order to help our Pace of Play. This rule avoids the 

necessity of returning to the previous spot when a ball is 
judged to be lost or out of bounds. The dropping instructions 
are complicated. Be sure you review the instructions. 

http://www.marsretirees.org/Golf/Local_Rules_MARS.html#Provisional
http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules/rules-2019/rules-of-golf/rules-and-interpretations.html#!ruletype=pe&section=rule&rulenum=17
http://www.marsretirees.org/Golf/Local_Rules_MARS.html#Cleaning
http://www.marsretirees.org/Golf/Local_Rules_MARS.html#LostOB
http://www.marsretirees.org/Golf/Local_Rules_MARS.html#LostOB
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4. Rule 9.1 states that the ball must be played as it lies, except 
as otherwise provided in the Rules. Our exception: 

Rocks and gravel are to be treated as “abnormal ground 
condition”, including the rough, if hitting the ball could result in 
club damage from a rock or gravel or there is a safety concern 
due to flying rocks. Relief may be granted if agreed to by an 
opponent or another member of the foursome.  In no case, 
should relief be granted just to avoid a non-marked bare lie. 
Determine the nearest point of relief and “take a drop” per rule 
16. 
 
 
5. The 2019 Rules of Golf allow courses to mark severe rough as 
penalty areas. The MARS league has adopted this philosophy. 
This was done to lessen the penalty due to a lost ball to 
encourage faster play.  These areas are not marked.  Use your 
best judgment.  If you are in the penalty area or “virtually 
certain” that you are in the penalty area Rule 17.1 applies. The 
holes currently identified are: 
 Hole 6 from the right of the cart path to the fence. 
 Hole 17 to the right of the cart path 
 

6. Rule 3.3c, Failure to Hole Out, states that if a competitor fails 
to hole out at any hole and does not correct his mistake before he 
makes a stroke on the next teeing ground or, in the case of the 
last hole of the round, before he leaves the putting green, he is 
disqualified. Our exception: 

To speed up play, all putts within the leather (on a normal putter) 
are good.  The longest putter in a foursome may be used for all 
golfers in that foursome.  Any part of the ball between the putter 
head and where the grip meets the shaft suffices. 
 
 
And remember - Improving your lie is not allowed! 

http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules/rules-2019/rules-of-golf/rules-and-interpretations.html#!ruletype=pe&section=rule&rulenum=9
http://www.usga.org/rules/rules-and-decisions.html#!rule-14253,Rule-Or-Rules
http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules/rules-2019/rules-of-golf/rules-and-interpretations.html#!ruletype=pe&section=rule&rulenum=16
http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules/rules-2019/rules-of-golf/rules-and-interpretations.html#!ruletype=pe&section=rule&rulenum=17
http://www.usga.org/content/usga/home-page/rules/rules-2019/rules-of-golf/rules-and-interpretations.html#!ruletype=pe&section=rule&rulenum=3
http://www.usga.org/rules/rules-and-decisions.html#!rule-14253,Competitor
http://www.usga.org/rules/rules-and-decisions.html#!rule-14253,Stroke
http://www.usga.org/rules/rules-and-decisions.html#!rule-14253,Teeing-Ground
http://www.usga.org/rules/rules-and-decisions.html#!rule-14253,Putting-Green

